Kujawski jest z pierwszego tłoczenia, więc nie może być z definicji rafinowany(pierwsze tłoczenie polega jedynie na wyciskaniu przez mechanikę oleju z konkretnych roślinek), a jednak jest. Marketowy masz z Provity - zwie się chyba po prostu Olej rzepakowy nierafinowany - w grejdrutach jest na pewno. Zmieniony przez - PakerZbreslau w dniu [...]
ja rzepakowy rafinowany tez używam , jest to drugi olej po lnianym u mnie w kuchni :-) W lidlu masz 500 ml rzepakowy z pierwszego tłoczenia nierafinowany za 6 zł :-P
Kreweta, na ile mozesz zamien tn olej rzepakowy albo na kokosowy (moze byc rafinowany od biegy) albo na jakis smalec czy do sałatek olej lniany lub z oliwek, masz za duzo omega6
[...] TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
Olej z pestek winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okej, czyli jeśli zamienię olej rzepakowy na kokosowy rafinowany do smażenia to WSZYSTKO w jadłospisie jest ok czy coś do poprawki ? [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Olej rzepakowy w lidlu dobrej jakości nie jest drogi, chyba 10zł za 0.5l, a nie jakiś rafinowany za 3zł litr Jezeli nic sie nie zmieniło to ten z lidla rzepakowy tłoczony na zimno ok 6zl za 0,5l , w smaku ok, z lekkim orzechowym posmakiem
Patrze w domu na to co mam i tak: olej kujawski z pierwszego tłoczenia Skład: rafinowany olej rzepakowy 100% Kwasy tłuszczowe nasycone 7g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 66g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 27g Czy fakt że olej jest rafinowany sprawia że podejrzewamy go o te same świństwa co olej słonecznikowy? Są to same podejrzenia czy [...]
domer - podstawa to oliwa, chodziło mi o to co może być innego zamiast oleju lnianego, jaki inny? Lniany trudno u mnie kupic, rozgladam sie za innymi mozliwosciami Jesli smażenie to na czym? Smalec czy Olej Kujawski (rafinowany rzepakowy z pierwszego tłoczenia - jednonienasycone - 66g, wielo- 27, nasycone 7g) Przy okazji - moglby ktos wytlumaczyc [...]
OZZO - przepraszam - mój błąd. Nie zaznaczyłeś dokładnie o jaki rodzaj (tłoczony na zimno) Tobie chodzi więc zrozumiałem opatrznie. Przepraszam więc. Sęk w tym, że większośc olejów na naszym rynku to krótko mówiąc rafinowane ścierwa ... :-/ Olej rzepakowy jest świetnym wyborem tylko wtedy kiedy masz dostęp do rzeczywiście tłoczonego na zimno - [...]
Arachidowy, sezamowy, z pestek winogron, czasem spotyka się bardzo rzadkie i jasne soki - są na bazie samego oleinianu etylu. Pewnie i na innych olejach się robi, w zasadzie na kujawskim też byłoby dobrze (kujawski to chyba rzepakowy) - grunt, żeby olej był rafinowany, a kujawski to właśnie olej rafinowany.
rafinowany, do tej pory smażyłem na oliwie z oliwek, a wiadomo co niektorzy sadza o oliwie do smazenia wiec od razu go wzialem, wiec mowisz ze olej rzepakowy lepszy? o lnianym to wiem ze jest b dobry ale napewno nie kosztuje 10zł za litr... a rzepakowy jak cenowo?
Olej rzepakowy jest bogaty w omega 3 a majonez jest bogaty w olej rzepakowy :-) Piszesz o oleju rzepakowym nierafinowanym, który ma bardzo orzechowy smak, rafinowany jest zdecydowanie uboższy. Poza tym mówisz o ALA, które nie zawsze efektywnie jest konwertowane do EPA i DHA.
czy moge zamiast oliwy stosowac ten olej - Lidl Vita d'Or Olej rzepakowy tloczony na zimno? powinien byc nie rafinowany, ale akurat tego tam nie pisza i czy nadaje sie do smazenia zamiast zwyklych oleji?
Olej rzepakowy jest OK, ale proponuję sięgać po ten nierafinowany (który jest trudno dostępny), a nie rafinowany typu kujawski, tec... Olej rzepakowy ma lepszy stosunek o6 do o6 niż oliwa, ale oliwa extra virgin bije go na głowę obecnością bioaktywnych związków jak oleuropeina, beta-sitosterol, oleokantal, skwalen i innych... problem z oliwą jest [...]
[...] - ser twarogowy chudy lub półtłusty - odżywkę białkową Zauważyłem również że brakuje źródeł zdrowych tłuszczy, możesz dorzucić do płatków kilka orzechów włoskich lub łyżkę oleju rzepakowego, oliwy z oliwek. Posiłek 2: Pierś z kurczaka/kotlet z piersi? - 200g - 2x21,5 - 2x1,3 - 0 chleb przenno-żytni/razowy - 100g - 4,6 - 1,1 - 43,7 pasztet z [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
[...] tłuszczu w diecie. Jednak z racji zawartego w nim kwasu erukowego, podchodze do niego bezpiecznie - czyli nie traktuje go jako glowne zrodlo tluszczu w diecie. I mowa tu o oleju rzepakowym tloczonym na zimno. W stosunku do rafinowanego bedzie sie trzymał tego, co mi wiadomo na ten temat i jesli już używałbym go do smażenia. Proponuje [...]
[...] ryżu produkcji UncleBensa dostępnym w kazdym supermarkecie? "no i punkt kulminacyjny omega trzy ha h ah ha trzeba kupowa w kapsułkach albo zjada w rybach i do tego olej lniany o którym wspominałeś a wiesz jaka jest zawartoś omega 3 w oleju lnianym???" nie rozumiem co tu piszesz bo jakoś to dziwnie brzmi :) tzn. trzeba jesc omega 3 [...]